17. večeri vina i pjesmeOdržane su 23.08.2019. godine na trgu kod Pošte. I ove godina manifestacija je bila humanitarnog karaktera za gosp. Jurja Rubinić. Uz članove Udruge Pavlin Koletić, Sirovica, Jaić Krasnik, Hedonica rakije, Rubinić sudjelovali su i udruge Etnofletno, Samoborska češnofka, Rudarska greblica, Matica hrvatska Ogranak u Samoboru i Gradska četvrt Centar. Zabavni dio izveo je Damir Šoić i grupa iz Zaboka, Oroslavja i Zagreba Day off. Stručni obilazak okolica ZabokaČlanovi i gosti udruge Samoborske vinske ceste su se dana 12.06.2019. godine uputili u bližu okolicu do Zaboka. Obišli su vina Zaboky koja su uz seoski turizam, restoran i dobru ponudu vina se svrstala na eno gastronomsku kartu toga kraja. Obiđeno je i nekolicina manjih proizvođača vina i upoznalo s njihovim tehnološkim procesom prerade i sazrijevanje vina. Stručni obilazak vinarija u Vipavskoj doliniDana 26.03.2019. godine članovi i gosti Samoborske vinske ceste uputili su se na studijsko putovanje u Vipavsku dolinu. Dolina omeđena visokim brdima s blagom klimom, udaljena 30.-tak km od mora je vrlo pogodna za vinogradarsko-vinarsku proizvodnju. Prvo mjesto obilaska je bilo vinarija VIPAVA osnovana 1894. godine i s kapacitetom 20 miliijuna litara. Enolog Marko Benčina je predstavio kompletan tehnološki proces vinarije, a prisutni su bili i u bivšem tanku kapaciteta miljun litara. Kušale su se autohtone sorte zelen i pinela, uz već tradicionalne malvaziju, chardonnay, sivi pinot i merlot. Drugu vinariju pod imenom Tilia Estate predstavio je vlasnik i vrsni enolog Matjaz Lemut. U vinogradu se moglo ćuti o načinu obrade, rezidbi i dr., dok u podrumu su se dobile korisne informacije tehnološkog procesa prerade i stvaranja vina. Svi prisutni su se uvjerili da se s pravom ova vinarija zove Kuća pinota. U vinariji Lisjak 1956. uz standardnu ponudu bijelih i crnih vina okupljeni su dobili više informacija o etiketi Barbera. U posljednjoj vinarija Žorž 1696. okupljene je dočekala domaćica Anja vinska kraljica vipavske doline 2014. godine i kroz pjenušac Rex, sauvignon, malvaziju, sivi pinot, zelen, pinela barrel, merlot, vinjak provela sve prisutne kroz tehnološke i enološke procese. Na kraju je enolog i vinski savjetodavac Iztok Gruntar održao završno predavanje na temu zaštite i pripreme vina. Stručni izlet je sufinancirn i sredstvaima Zagrebačke županije. Više članaka ... |